Over Ons
Ons Verhaal
Hoe kan ik de wereld maximaal mooier maken, door dat te doen waar ik goed in ben? Met die vraag is Tim Salomons, prestatiepsycholoog en docent bij Chivo eind 2022 gaan stoeien. Samen met Chi L. Chiu van Chivo Kennisinstituut Vitaliteit hebben zij de visie op vitaliteit van Chivo vertaald naar een visie voor het bedrijfsleven. Vanuit deze visie is Moralys ontstaan. De organisatie tak van Chivo voor leiderschap, prestatiemanagement en vitaliteit.
Onze visie
De wereld gaat naar de knoppen. Door de keuzes die wij maken. Voor kortstondige winst, roem of status. Nieuwe keuzes moeten gemaakt worden met het oog op de toekomst. Hiervoor hebben we nieuwe leiders nodig. Die voorop lopen. Het stuur pakken en een andere koers durven varen.
De koers
De koers is er een waar samenwerken radicaal anders is. Namelijk samenwerken vanuit moreel leiderschap. Waarbij de basisbehoeften van de medewerker centraal staan. Zonder dat de leider zijn eigen persoonlijke behoefte uit het oog verliest.
Deze koers leidt tot meer motivatie, energie en veerkracht. Tot meer vitaliteit. Hiermee worden lange termijn keuzes logisch en zijn beslissingen om dat te doen wat goed is voor de planeet een no brainer.
Organisaties van de toekomst
Basisbehoefte
Wij worden allemaal gedreven door innerlijke drijfveren, ook wel basisbehoeften. Fysiologische behoeften zorgen er bijvoorbeeld voor dat we eten, slapen en zorgen voor een dak boven ons hoofd. Psychologische behoeften dat we betekenisvolle relaties aangaan (verbondenheid), ons nuttig maken voor de groep (competenties) en vrije wil ervaren in onze keuzes (autonomie). Morele behoeften houdt in dat we ons goed en waardig behandelt willen voelen.
Behoeften en gedrag
Vanuit Chivo hebben we jarenlang de literatuur bestudeert en uit de literatuur komt een consistent beeld naar voren. Wanneer mensen gefrustreerd zijn in hun basisbehoeften, leidt dit tot problemen. Mensen gaan namelijk keuzes maken voor de korte termijn. Keuzes die nu de frustratie wat verzachten. Men komt in een overleef stand.
Dit leidt tot verminderde fysieke en mentale gezondheid, prestaties gaan achteruit, financiële problemen vergroten en relaties komen onder druk.
Zorgen voor de planeet is wel het laatste waar je je druk om maakt, wanneer je je best moet doen om het einde van de dag te halen.
Van overleven naar leven
Gelukkig is de literatuur ook heel duidelijk wat er moet gebeuren om mensen uit een overleefstand te halen. We spreken hier over ‘need support’. Oftewel, een klimaat creëren waarbij behoeften van mensen ondersteund worden. Faciliteer je dit, dan zullen mensen maximaal presteren, is de kans op verzuim minimaal, vergroot het eigenaarschap en wordt indirect bijgedragen aan een mooiere wereld. Mensen zullen namelijk vanuit een leefstand keuzes maken voor de toekomst. De toekomst van onze planeet.
Impact Gedreven
Moralys gaat over dat doen wat goed is. We kunnen daarom ook niet anders dan onze winst grotendeels herinvesteren om opnieuw goed te doen. Dit houdt in dat iedere training die wordt afgenomen direct een investering is in een mooier Nederland. Wij hebben daarom ook geen winstoogmerk maar een impact oogmerk. Wij investeren onder andere in maatschappelijke en sociale projecten die direct invloed hebben op mensen die in een overleefstand staan.
Onze Partners
In onze doelstelling om organisaties in het geheel te ontzorgen, werken we samen met onze partner Gezondeboel. Door middel van hun prachtige e-Healthplatform kunnen medewerkers laagdrempelig zelf aan de slag gaan met meer dan 70 onderwerpen. Wij sturen in ons vitaliteitsbeleid altijd aan op een combinatie van onze programma’s en het e-Healthplatform van Gezondeboel.
Wanneer de basisbehoeften van de medewerkers ondersteund worden, zullen ze ook de veiligheid en motivatie voelen om zelf de regie te pakken om problemen op te lossen. De laagdrempelige online programma’s van Gezondeboel, kunnen hierbij perfect helpen.
Bij Gezondeboel geloven we in een mentaal veerkrachtige samenleving. Dit willen we bereiken door mentale gezondheid toegankelijk en laagdrempelig te maken voor iedereen. Hoe? Met behulp van een online e-Healthplatform waar trainingen, Virtual Reality en vragenlijsten samenkomen.
Preventie is hierbij het uitgangspunt. Door in een vroegtijdig stadium laagdrempelige online trainingen aan te bieden kan veerkracht worden versterkt en psychische kwetsbaarheid worden beperkt.